Prezidenti SR a Poľska si prezreli Múzeum v Červenom Kláštore

26.08.2013 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes stretol s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským v Múzeu Červený Kláštor. Najvyšší predstaviteľ Poľska prišiel za svojím slovenským kolegom po Dunajci na plti. Spoločne si pozreli expozíciu múzea a rokovali aj o aktuálnych problémoch oboch krajín.

„Keďže sa stretávame v dovolenkovom období, nosnou témou je, že stojí za to, aby sme propagovali hodnoty a tradície, ktoré tu máme. Chcel som pripomenúť, že máme spoločný úsek Dunajca, máme dva národné parky a máme atrakcie na obidvoch stranách Dunajca či cyklistické chodníky, ktoré by mali lákať turistov,“ povedal na stretnutí Komorowski.

Slovenský prezident poukázal na to, že išlo aj o rokovania o medzinárodnej spolupráci a ďalších možnostiach investovania. „Nie je to prvé stretnutie s pánom prezidentom, kedy chceme hovoriť nielen o veľkej politike v rámci obidvoch štátov, ale kedy sa chceme zamerať na medziregionálnu spoluprácu. Väčšina nášho rozhovoru sa týkala tejto spolupráce,“ povedal Ivan Gašparovič.

Obaja predstavitelia štátov si prezreli expozíciu múzea, niekdajšieho kláštora kartuziánov, a vypočuli si informácie napríklad o pátrovi Romualdovi Hadbavnom, ktorý sa považuje za spoluautora prvého prekladu Písma svätého do západoslovenského jazyka. Prezreli si aj Herbár mnícha Cypriána.




Prezidenti hovorili o olympiáde a budovaní hraničných regiónov

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a jeho poľský kolega Bronislav Komorowski hovorili počas dnešného rokovania v Červenom Kláštore aj o zimnej olympiáde a ďalších možnostiach spolupráce oboch krajín.

„Nosná téma nášho rozhovoru sa týkala investovania a možností využiť európske peniaze na budovanie týchto regiónov. Samozrejme, keď sa stretnú dvaja prezidenti, hovoria aj o tom, čo sa deje vo svete. Takže sme diskutovali ako sa správať k Ukrajine do budúcnosti a ako jej pomôcť. No a keďže je všeobecne známe, že Poľsko požiada o organizáciu zimných olympijských hier a keďže Slovensko sa má na tom podieľať, hovorili sme aj o tomto probléme,“ povedal po rokovaní Ivan Gašparovič.

Poľský prezident nášho doplnil, že spoločne rokovali aj o cestných komunikáciách. Konkrétne o budovaní rýchlostného a diaľničného prepojenia Žiliny s Bielskom.

Komorowski zároveň informoval slovenského prezidenta, že v Poľsku už prebiehajú záverečné rozhovory a podpisovanie dohôd o vybudovaní plynového interkonektoru.

Po rokovaní sa obaja prezidenti spoločne nalodili na plť na Dunajci a odplávali do poľskej obce Szczawnica, kde absolvujú spoločný obed.
 

Vyberte región